Positive SSL Wildcard

OBAVJEŠTENJE ZA VOZAČE

Provedbenom odlukom Evropske komisije (EU) 2020/1358 оd 28. 09. 2020. godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća u odnosu na provjere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u Bosni i Hercegovini, od 19.10.2020.godine, ukidaju se provjere osiguranja motornih vozila od građanskopravne odgovornosti u skladu s Direktivom 2009/103/EZ, za vozila koja se uobičajeno nalaze u Bosni i Hercegovini,
Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala član tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa, i to biroima zemalja EU, Švajcarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020.godine, putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

Zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom da kontrolišu postojanje zelene / bijele karte (IMIC), kao dokaz o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa BIH registarskim oznakama.

Zelena / bijela karta (IMIC) kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od auto odgovornosti je neophodna za putovanje u jednu od preostalih 13 članica Sistema zelene karte:

1. Albanija (AL),
2. Azerbejdžan (AZ),
3. Bjelorusija (BY),
4. Iran (IR),
5. Izrael (IL),
6. Sjeverna Makedonija (MK),
7. Maroko (MA),
8. Moldavija (MD),
9. Crna Gora (MNE),
10. Rusija (RUS),
11. Tunis (TN),
12. Turska (TR) i
13. Ukrajina (UA).