Positive SSL Wildcard

75 godina Sistema zelene karte

30 Jan 24
U 2024. godini navršava se 75 godina od uspostavljanja međunarodnog sistema osiguranja od automobilske odgovornosti, poznatijeg kao Sistem zelene karte, i osnivanja krovne organizacije - Savjeta Biroa (Council of Bureaux - COB). Savjet biroa je uspostavljan davne 1949. godine i uspješno se razvija zadnjih 75 godina, što dovoljno govori o njegovom značaju u oblasti slobode kretanja ljudi, roba i usluga. Sistem zelene karte obuhvata 47 država i njihovih nacionalnih biroa zelene karte a isti predstavljaju preko 1.500 društava za osiguranje motornih vozila, obuhvatajući prostor Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

SUSPENZIJA IRANA IZ SISTEMA ZELENE KARTE

18 Dec 23
Odlukom Savjeta Biroa – krovne organizacije međunarodnog sistema osiguranja od automobilske odgovornosti sa sjedištem u Briselu, nacionalni biro osiguranja Irana (IR) suspendovan je iz Sistema zelene karte sa stupanjem na snagu od 01.01.2024. godine.

SUSPENZIJA RUSIJE I BJELORUSIJE IZ SISTEMA ZELENE KARTE

26 Jun 23
SUSPENZIJA RUSIJE I BJELORUSIJE IZ SISTEMA ZELENE KARTE Savjet Biroa - međunarodna organizacija za osiguranje automobila (Brisel) je donijela odluku o suspenziji iz članstva u Sistemu zelene karte za slijedeće biroe zelene karte: - Biro Rusije (RUS) - Biro Bjelorusije (BY) sa stupanjem na snagu od 30. juna 2023. godine.

20 GODINA BIROA ZELENE KARTE U BOSNI I HERCEGOVINI

09 May 23
Dana 28.04.2023.godine, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je obilježio 20 godina uspješnog poslovanja, kojom prilikom je organizovana međunarodna konferencija “20 godina Biroa zelene karte BiH“ - izazovi i aktivnosti u primjeni evropskih smjernica u sektoru osiguranja“. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Savjeta biroa, predstavnici nacionalnih biroa iz regije, predstavnici institucija iz oblasti osiguranja od automobilske odgovornosti iz Bosne i Hercegovine, ali i članica – društava za osiguranje, kojom prilikom su istaknute glavne tačke razvoja na domaćem i međunarodnom planu.

Seminar iz oblasti zaštite ličnih podataka

07 Nov 22
U Sarajevu je dana 03.11.2022.g. u organizaciji Biroa zelene karte BiH održan seminar iz oblasti zaštite ličnih podataka za potrebe društva za osiguranje iz Bosne i Hercegovine koja se bave obaveznim osiguranjem od automobilske odgovornosti i u vezi sa tim obrađuju međunarodne automobilske štete.

Održan seminar o obradi i likvidaciji međunarodnih automobilskih šteta

13 May 22
Nakon dužeg vremena i iskoristivši popuštanje svih vanrednih mjera uslijed Covida 19, Biro zelene karte BiH je dana 10.05.2022.godine, organizovao Seminar na temu „Promjene u obradi i likvidaciji međunarodnih šteta - put ka evropskim direktivama“, omogućivši svim učesnicima potrebnu društvenu interakciju i međusobno povezivanje.

Seminar / radionica – štete od neosiguranih motornih vozila inostrane registracije

24 Sep 21
S ciljem ujednačavanja prakse prilikom rješavanja šteta od neosiguranih motornih vozila inostrane registracije nastalih na teritoriji Bosne i Hercegovine, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je dana 22.09.2021.godine, organizovao seminar/radionicu, zajedno sa kolegama iz Zaštitnog fonda Federacije BiH i Zaštitnog fonda republike Srpske.

Seminar za policijske službenike

09 Nov 20
SEMINAR ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE - Nastavno na održane seminare za službenike Granične policije BiH, koji su nadležni za kontrolu posjedovanja međunarodne isprave o osiguranju za vozila strane registarske oznake prilikom prelaska državne granice i ulaska u Bosnu i Hercegovinu, u organizaciji Biroa zelene karte BiH su održani i seminari za policijske službenike koji su nadležni za navedenu kontrolu stranih vozila prilikom saobraćanja na putevima u Bosni i Hercegovini, kao i za uviđaje saobraćajnih nezgoda.